29.1.14

Hallituksen kokous 28.10.2013 Sieppijärvellä





Vasittu Luuta ry. 
Rekisteröity yhdistys. Suomen Kotiseutuliiton jäsenyhdistys.

Hallituksen kokouksen

PÖYTÄKIRJA

Aika:
maanantai, 28.10.2013 klo 18.00 – 21.00
Paikka:
Sieppijärvi, Kalliontie, sihteerin koti.
Läsnäolijat:
Puheenjohtaja Hilkka Oksala, sihteeri Katariina Granat, hallituksen jäsenet Matti Friman, Jaakko Heikkilä ja Sandi Lammi.



1.      Kokouksen avaus.

Puheenjohtaja avasi kokouksen kello 18.00 toivottamalla osanottajat tervetulleeksi.

2.      Läsnäolijat, laillisuus ja päätösvaltaisuus.

Kutsu oli toimitettu sähköpostilla ja tekstiviestillä 16.10.2013. Todettiin.

3.      Edellisen kokouksen (18.5.2013) pöytäkirja.

Tarkastettiin vuosikokouksen 18.5.2013 pöytäkirja ja julkaistiin se Vasitun Luuan blogissa.

4.      Uusien jäsenien hyväksyminen

Todettiin uudet henkilö- ja yhteisöjäsenet, jotka hyväksyttiin Vasitun Luuan jäseniksi. Heille toimitetaan jäsenkirje ja – kortti. Keskusteltiin jäsenrekisterin yhteystietojen ylläpitämisestä ja päivittämisestä, joka on hallituksen tehtävä. Keskusteltiin jäsenkortin päivittämisestä. Ainakin yhteisöjäsenille halutaan lähettää A4-kokoinen jäsenkortti, johon lisätään meänkielinen iskulause eli slogan: ”Mekki olema liittyhneet jäseneksi!”
 

5.      Tilikatsaus

Todettiin yhdistyksen pankkitilin käyttökate. Vasittu Luuta on hyväksytty (10.10.2013) Suomen Kotiseutuliiton jäseneksi, vuosimaksu on 50 euroa. Rahastonhoitaja Oksala on maksanut (16.10.2013) jäsenmaksua 15 eur, koska liitto on myöntänyt alennusta loppuvuodeksi 70 %. 

6.      Toimintasuunnitelman (2013) toteutuminen

Todettiin, että Erika Sarivaaran metsäsaamelaisuutta koskenut kesätilaisuus (Kesäporinat) Kolarin Kotiseutumuseolla Sieppijärvellä (14.7.2013) onnistui yli odotusten.

Todettiin, että hakemus Kotiseutuliiton yhteisöjäseneksi on hyväksytty 10.10.2013.

Todettiin, että sihteeri ja puheenjohtaja hoitavat netin kautta Vasitun Luuan perusilmoituksen yhdistysrekisteriin.

Todettiin, että Vasittu Luuta on osallistunut Ely-keskuksen Maisemat ruotuun – hankkeeseen järjestämällä muonituksen kotiseutumuseon riukuaitatalkoisiin 27.–28.9.2013. Tapahtuma omistettiin museon uuden ulkomaalauksen valmistumiselle. Yhdistys hyväksyi puheenjohtajan muonituslaskun, 33.56 euroa. Ely-keskus on aiemmin maksanut osuutensa 56 euroa Vasitun Luuan tilille tarjoilutukena.

7.      Toiminnan suunnittelua (2014)

Puheenjohtaja kertoi erilaisista toiminnan rahoitusmahdollisuuksista: museoviraston rahoitus, opetus- ja kulttuuriministeriön, Metsähallituksen ja oman kunnan toimintatuet.



Puheenjohtaja esitti, että kansalaisopistolle esitettäisiin paikalliskulttuuriin liittyvien kurssien järjestämistä; esimerkiksi sukututkimuksen, kylähistoriakirjan, metsäsaamelaisuuden menneisyys Kolarissa -kurssia ja museokokoelman hyödyntämiseen perustuvaa kurssia, muistiperinteen keruukurssia.

Puheenjohtaja toi terveiset Geo-kätköilyyn liittyvältä kurssilta. Todettiin, että Vasitun Luuan rooli tässä harrastuksessa voisi olla se, että yhdistys vaikuttaa kätköjen ”asiasisältöön” (paikallishistoria).

8.      Muut esille tulleet asiat.

Korkein Hallinto-oikeus (KHO) on ”siunannut” Sieppijärven keskikoulusiiven purkuluvan, eli se on todennut, että koulurakennus ei ole laissa tarkoitettu, kulttuurihistoriallisesti säilyttämisen arvoinen rakennuskokonaisuus.

Puheenjohtaja totesi, että kotiseutuyhdistyksessä olisi syytä pohtia kulttuuriperinnön suojeluun liittyvää juridiikkaa sekä vaikuttamista maisemahistoriallisten todistusaineistojen säilymiseen. Keskusteltiin siis siitä, kuinka tärkeää olisi saada suojelupäätös ennen purkupäätöstä, mikäli halutaan estää vanhojen rakennusten purkaminen ja maisemahistorian tuhoaminen.



Yhdistys voi siis tehdä esim. listauksia erityisesti säilyttämisen arvoisista kohteista kunnan alueella.  Tästäkin aiheesta voisi pyytää kansalaisopistolta asiantuntijaluentoja. Päätettiin esittää tilaisuutta, johon kutsuttaisiin vanhojen rakennusten kunnostamisesta kiinnostuneet ihmiset.



Puheenjohtajan mukaan taannoinen ympäristökeskus teki kulttuuriympäristöinventoinnit, joita Kolarin osalta valitettavasti ei julkaista ko. projektin puitteissa.



9.      Kokouksen päättäminen.

Puheenjohtaja päätti kokouksen kello 21.00.



Puolesta

Hilkka Oksala, puheenjohtaja                  KatariinaGranat, sihteeri



Tämä pöytäkirja on tarkastettu ja hyväksytty kokouksen kulun mukaiseksi 22.1.2014 pidetyssä hallituksen kokouksessa.

No comments:

Post a Comment