15.7.13

Tohtori Erika Sarivaara kävi kertomassa metsäsaamelaisuudesta

Vasittu Luuta järjesti sunnuntaina 14.7.2013 Kesäporinat Kolarin Kotiseutumuseolla Sieppijärvellä.

Kuvatekstit ovat lainauksia teoksesta Kuka on saamelainen ja mitä on saamelaisuus. Identiteetin juurilla. (2013) Erika Sarivaara, Kaarina Määttä, Satu Uusiautti (toim.)


1. Saamelainen
"Erika Sarivaaran mukaan statukseton saamelainen on henkilö, joka polveutuu saamelaissuvusta ja jota ei ole merkitty saamelaiskäräjien vaaliluetteloon."
 Metsäsaamelainen on saamelainen.


2. Väli-ihminen
"Kahden kulttuurin rajalla eläminen synnyttää erilaisia kokemuksia identiteetistä ja samastumisesta yhteisöön. Helena Ruotsala on tutkinut väitöskirjassaan Rajamaan yhteisöksi nimittämäänsä Kyrön paliskuntaa ja lähestynyt paliskunnan jäsenten identiteetin kokemuksia väli-ihmisen käsitteen avulla.  Hän kirjoittaa, että väli-ihmiset eivät välttämättä edusta vain yhtä identiteettiä, koska heillä on sekä saamelaiset että suomalaiset sukujuuret." 



3. Me saamelaiset
"Eräskin tutkimuksessa haastatelluista henkilöistä totesi, että häntä on halveksuen pidetty sekä saamelaisena että suomalaisena ilman, että kumpikaan ryhmä kuitenkaan pitäisi häntä omanaan. Näin tutkimuskumppaneiden kokemukset paljastavat, että statuksettomuus voi olla heille aito ongelma ja ratkaisua kaipaava kysymys." 



4. Oma kulttuuri tuntuu omalta
"Kulttuurisella identiteetillä ei mitata saamelaisveren vahvuutta, vaan sillä viitataan henkilön samastumiseen kulttuurisesta näkökulmasta.
Yksilön minä ja yksilön sosiaaliset identiteetit rakentuvat suhteessa kulttuuriin ja jäsenyyteen siinä kulttuurissa, jonka hän kokee omakseen."

No comments:

Post a Comment