11.7.13

Keskustelu ja siitä kirjoittaminen on sallittua, ja hyvä asia!

11.7.2013 (K.G.):
Vasitun Luuan puheenjohtajalta (Hilkka Oksala) on suullisesti kysytty, onko Kolarin kotiseutuyhdistys (V.L.) rikkonut tekijänoikeus- tai muita lakipykäliä, kun se on julkaissut blogissaan (15.5.2013) sanatarkasti Lapin Kansan pääkirjoituksen. 
Olen (K.G) tänään varmistanut, tarvitsenko luvan tällaiseen toimintaan. 
Lapin Kansan vastaus on, että lupaa ei todellakaan tarvita, koska lähde on tarkasti ilmoitettu. 
Tämä (myös vastaisen varalle) tiedoksi V.L:n blogin lukijoille.

Ja vielä viimeinen kuulutus: 
Erika Sarivaaran voit tavata ja häntä kuulla sunnuntaina 14.7.2013 kello 14.00 Sieppijärvellä. 
Vasittu Luuta on saanut Erikan vierakseen Kolarin Kesäporinat -tilaisuuteensa. Maksuttomassa tilaisuudessa on siis Erikan alustus Kolarin mettälappalaisista ja vähän muustakin, ja sitten poristaan aiheista. TERVETULOA! 

Lapin Kansa, 15.5.2013
Pääkirjoitus

SAAMELAISJÄRJESTÖT OUDOLLA TIELLÄ

Kasvatustieteiden tohtori Erika Sarivaaran piti tiistaina (14.5.2013) saada vuoden 2012 Israel Ruong -tiedepalkinto Norjan Kautokeinossa, mutta luovutusta päätettiin lykätä. Syy oli kuuden saamelaisjärjestön vastustus.

Saamelaisneuvosto kysyy, miksi norjalaiset haluavat palkita henkilön vastoin säätiön sääntöjä. Sääntöjen mukaan palkinto luovutetaan nuorelle saamelaiselle tutkijalle, mutta saamelaisjärjestöjen mielestä Sarivaara ei ole saamelainen.

Sarivaara väitteli Lapin yliopistossa kesäkuussa 2012 aiheesta "Statuksettomat saamelaiset". Saamelaisaktivistit vastustivat myös väitöskirjan hyväksymistä, joskin tuloksetta.

Saamelaisjärjestöjen hyökkäys yhtä tutkijaa vastaan näyttää epäoikeudenmukaiselta eikä se edistä saamelaisten asemaa. Monen sympatiat kääntyvät tässä asiassa Sarivaaran, heikomman, puolelle.

2 comments:

  1. Hei

    Mitä kaikkia saamelaissukuja Väylänvarressa on, onko Joonat ja Lantot

    ReplyDelete
  2. Enemmän minua kiinnostaa eteläisemmät Joonat ja Lantot yleensäkin. Suuri kiitos jos jaksat selvittää asiaa.

    ReplyDelete