15.5.13

Kuusi saamelaisjärjestöä vastaan yksi tutkija, Erika Sarivaara.

Lapin Kansa, 15.5.2013
Pääkirjoitus

SAAMELAISJÄRJESTÖT OUDOLLA TIELLÄ

Kasvatustieteiden tohtori Erika Sarivaaran piti tiistaina (14.5.2013) saada vuoden 2012 Israel Ruong -tiedepalkinto Norjan Kautokeinossa, mutta luovutusta päätettiin lykätä. Syy oli kuuden saamelaisjärjestön vastustus.

Saamelaisneuvosto kysyy, miksi norjalaiset haluavat palkita henkilön vastoin säätiön sääntöjä. Sääntöjen mukaan palkinto luovutetaan nuorelle saamelaiselle tutkijalle, mutta saamelaisjärjestöjen mielestä Sarivaara ei ole saamelainen.

Sarivaara väitteli Lapin yliopistossa kesäkuussa 2012 aiheesta "Statuksettomat saamelaiset". Saamelaisaktivistit vastustivat myös väitöskirjan hyväksymistä, joskin tuloksetta.

Saamelaisjärjestöjen hyökkäys yhtä tutkijaa vastaan näyttää epäoikeudenmukaiselta eikä se edistä saamelaisten asemaa. Monen sympatiat kääntyvät tässä asiassa Sarivaaran, heikomman, puolelle.

11.7.2013 (K.G.):
Vasitun Luuan puheenjohtajalta on suullisesti kysytty, onko se rikkonut tekijänoikeus- tai muita lakipykäliä, kun se on julkaissut blogissaan (15.5.2013) sanatarkasti em. Lapin Kansan pääkirjoituksen. 
Olen tänään varmistanut, tarvitsenko luvan tällaiseen toimintaan. 
Vastaus on: Lupaa ei tarvita, koska lähde on tarkasti ilmoitettu. Tämä (myös vastaisen varalle) tiedoksi VL:n blogin lukijoille.

No comments:

Post a Comment